Kouvolan Surffarit ry

Raceboard

Raceboard


Raceboardissa on helppo
aloittaa kilpaileminen

Alkuun riittää perusvälineistö. Sarjavalmisteinen kölillinen lauta ja 9.5 m2 purje (riki) maksimi naisilla 8.5 m2 maksimi, märkäpuku, kelluntaliivit ja trapetsi. Kilpailussa voi käyttää kahta purjetta. Laudan minimipaino 14 kg ilman rikiä.  Raceboardissa purjehditaan myös avoimessa luokassa, jossa sallitaan myös toisen laudan käyttö, kölitön sarjavalmisteinen lauta. Avoimessa luokassa purjeiden koko ja lukumäärä on vapaa.
 
Tuuliraja on 3 m/s eli kilpailun aikana on oltava tuulta vähintään sen verran. Nykyiset välineet kulkevat jo varsin mukavasti noinkin kevyessä tuulessa. Kovemmissa tuulissa meno on todella vauhdikasta, lauta kulkee koko ajan plaanissa eli nousee liukuun veden pinnalle. Valtaosa kilpailuista purjehditaan kuitenkin 3-7 m/s tuulissa, minkä ansiosta myös kilpailutaktiikka vaikuttaa menestykseen, eikä pelkästään voima ja tekniikka. Hyvin usein ratkaisut tapahtuvat vastatuuliosuuksilla.  

Ratana on useimmiten kolmen poijun muodostama kolmiorata, myös muita ratatyyppejä on käytössä, riippuen käytettävästä vesialueesta. Usein on myös matkapurjehdus kilpailun yhtenä osana. Joskus on käytetty etappiajoakin.

Ehkä helpoin tie lähteä kokeilemaan kilpailemista on purjelautaseurojen järjestämät viikottaiset harjoituskilpailut, monet seurat järjestävät sellaisia. Tavallisimmin niissä purjehditaan Raceboard kalustolla ja -luokan säännöillä. Yleensä tunnelma kilpailuissa on melko rento eikä läheskään niin ryppyotsainen kuin näyttää joskus olevan muiden luokkien kisoissa, jolloin alkajan on paljon vaikeampi päästä sisään.

Raceboard laudaksi käyvät perinteiset kölilliset ja nykyiset hybridi- ja porrasperälaudat. Laudan kannessa on mastokisko varustettuna liikkuvalla vaunulla, johon riki kiinnitetään ja jolla rikiä voidaan siirtää ajon aikana.  Paikkaa siirretään kulkusuuntien ja tuuliolojen mukaan.

Raceboard luokan perusvälineisiin, lauta ja riki, pääsee käsiksi edullisimmin jos alkuvaiheessa tyytyy käytettyihin. Uudet viimeistä huutoa olevat välineet eivät välttämättä takaa menestystä kilpailuissa. Avoin luokka vaatii minimissään laudan lisäksi rikin kahdella purjeella.

Taitojen karttuessa välineisiinkin kannattaa satsata enemmän, jolloin hyvästä harrastuksesta tulee entistä hauskempi ja nautittavampi, rajat eivät tule vastaan kovin äkkiä.
-HR-

www.raceboard.org
 Tallenna tiedosto:

SPLL Kilpailukalenteri 2012

SPLL

STAF

SPV

Megative

KymLi Ry

Kulma

Vesiko

© Kouvolan Surffarit ry | CFML by Megative