Kouvolan Surffarit ry

Purjehdussuunnat

Purjehdussuunnat                           Klikkaa kuva oikealla suuremmaksi, näet tekstit

Purjelautailun vasta-alkaja oppii yleensä ensin purjehtimaan 90:n asteen kulmassa tuuleen nähden. Tätä kutsutaan sivutuuleen purjehtimiseksi. Ennen kuin yrität purjehtia muihin suuntiin on tärkeätä ymmärtää purjelaudan (aluksen ) asettamat rajoitukset sille mihin suuntiin ylipäänsä on mahdollista purjehtia.

Vastatuuleen purjehtiminen

Purjelaudalla voi purjehtia kaikkiin muihin suuntiin paitsi suoraan vastatuuleen. Niin sanottu mahdoton suunta on n. 45 astetta vastatuulen kummallekin puolelle. Purjehtimista näin jyrkästi vastatuuleen kutsutaan tiukaksi vastaiseksi. Kun laudan keula on suoraan vastatuuleen sen sanotaan olevan tuulen silmässä.

Sana halssi käytetään puhuttaessa siitä laudan puolesta, johon tuuli puhaltaa. Tuulen puhaltaessa laudan kulkusuuntaan nähden vasemmalta puolelta kutsutaan tätä suuntaa vasemmaksi (paapuurin) halssiksi, vasen käsi edessä mastokätenä. Kun tuuli puhaltaa laudan oikealta puolelta, oikea käsi edessä mastokätenä, purjehditaan oikealla (styyrpuurin) halssilla.

Vastakäännös tarkoittaa laudan kääntymistä halssilta toiselle, laudan keulan kääntyessä tuulen silmän läpi. Voidaksesi purjehtia vastatuuleen sinun on purjehdittava ns. siksakkia. Tämä  tapahtuu siten että purjehdit tiukasti vastaiseen (n. 45 asteen kulmassa tuuleen päin) vaihtaen halssia ja kääntyen vastakäännöksen avulla. Tätä kutsutaan luovimiseksi eli kryssimiseksi.

Jos luovitaan liian lähelle tuulen silmää joudutaan ns. mahdottomalle alueelle. Purje menettää vetonsa ja alkaa lepattaa, lauta pysähtyy. Harjoittelemalla oppii miten lähelle tuulen silmää voidaan purjehtia.

Myötätuuleen purjehtiminen

Suoraan myötätuuleen purjehtimista kutsutaan myötäiseksi eli lenssiksi. Sivu- ja myötätuulen välistä suuntaa kutsutaan sivumyötäiseksi eli slööriksi.

Myötäkäännöksessä eli jiipissä laudan keula käännetään myötätuulen kautta toiselle halssille

Purjehduspaikan valinta

Kun olet saanut päivän säätiedotuksen, sinulla voi olla mahdollisuus valita luvatulle tuulen suunnalle ihanteellinen purjehduspaikka. Paras vaihtoehto olisi hyvä hiekkaranta. Tämä helpottaa huomattavasti liikkeelle lähtöä ja rantautumista. Kivikkoisella rannalla voi helposti satuttaa itsensä sekä vaurioittaa välineensä.

Turvallisuuden kannalta paras vaihtoehto on tuuli, joka puhaltaa suoraan rantaan. Näin päädyt aina kotirantaan jos sinulle tulee vesillä ongelmia.
Maatuulta tulisi välttää! Olosuhteet voivat silloin olla täysin erilaiset rannan läheisyydessä kuin mitä ne ovat ulompana. Haverin tapahduttua lähin ranta voi olla hyvinkin kaukana. Säätiedotuksia ei pitäisi käyttää ainoastaan ennustamaan tuulen voimakkuutta, tuulen suunta on myös poikkeuksetta huomioitava. Säätiedotukset annetaan useimmiten laajoille alueille. Purjehtijan tulisi aina olla tietoinen paikallisista sääoloista.

Sopiva tuulen nopeus aloittelijalle on 1-4 m/s. Kovempi tuuli kasvattaa jo hieman aaltoja, jotka voivat olla alussa hankalia. Kysy siis rohkeasti neuvoja muilta surffaajilta. Kannattaa ottaa selville onko paikkakunnallasi toimivaa purjelautaseuraa ja hakeutua sinne mukaan.

                                                                   ©HRK7

SPLL

SPV

Kulma

STAF

Vesiko

Megative

KymLi Ry

© Kouvolan Surffarit ry | CFML by Megative